Sunday, January 22, 2006

Vinterlandskab


Så er vinterlandskabet over os. Her til morgen målte jeg 11,3 minus grader. Ingen vind. Solen skinner. Der ligger et lag sne på 10-15 cm over det hele. Landskabet er lyst og smukt. En gæst måtte overnatte et ekstra døgn pga. vejrforholdene. Storebæltsbroen var lukket. Vejene var spejlglatte. Men nu er dagen smuk og indbydende. Så efter bilen var gravet fri, afiset og opvarmet, kunne gæsten køre hjem. Vi havde hyggelige timer sammen. Foræringstimer.

Her til morgen fodrede jeg fuglene. Og to minutter efter var de der som kaldet. En lille strofe rammer alt dette ind: "I sne står urt og busk i skjul/ det er så koldt derude/ dog synger der en lille fugl/ på kvist ved frosne rude". (B.S. Ingemann, 1831). Også Jeppe Aakjær kan fange stemningen: "Sneflokke kommer vrimlende/ hen over diger trimlende,/ det knyger ud af himlene/ det sluger hegn og gård,/ det ryger ind ad sprækkerne/ til pølserne på rækkerne,/ og fårene ved hækkerne/ får blink i pelsens hår".
Og så kan man i dag i Politiken læse følgende: "Intet sted i verden udgives der flere bøger og produceres flere film per indbygger end i de nordiske lande. Danmark ligger i top på de fleste kulturområder". Avisen mener, at det kan have noget med de lange mørke vintermåneder at gøre. Det skulle ikke undre mig om der er en sammenhæng.

Forresten synes jeg at man skal være opmærksom på Information. De sender hver dag et lille digt på deres kultursider. Et nyt haiku hver dag hele året rundt i 2006 af danske digtere. Fint lille initiativ. Nogle opmærksomme digtere havde opdaget at der var lidt ledig plads i avisen og satte sig på den lille plads i kultursektionen. Når året er omme skulle der komme en digtsamling ud af det. Smukt initiativ. Men følg digtenes vej til en samling.

Hver dag sine ord
hver dag sine billeder
hver dag erobring

0 Comments:

Post a Comment

<< Home